Remont komisariatu rozpoczął się jesienią 2016 roku. Zakres robót obejmował m.in. wymianę stropów, okien i drzwi, a także wzmocnienie fundamentów, remont elewacji i adaptację poddasza. Budynek po rozbudowie ma zyskać również salę konferencyjną i windę. Ponadto, obiekt zostanie wyposażony w nowe instalacje wewnętrzne, w tym monitoring wizyjny i łączność radiową. Łączny koszt inwestycji to 27 mln zł; z tej sumy 12 mln zł pochodzi z budżetu miasta.

Poznański magistrat wskazał, że pięciokondygnacyjny budynek po renowacji ma być bardziej funkcjonalny; na parterze, poza sferą ogólnodostępną, znajdą się pomieszczenia do przyjmowania zgłoszeń, sala przesłuchań i pokoje biurowe. Przebudowana i przearanżowana zostanie również północna część parteru. Znajdą się tam pomieszczenia dla osób zatrzymanych oraz sale pomocnicze.

Na poziomie pierwszego i drugiego piętra zlokalizowane zostaną m.in. biura dla funkcjonariuszy. Pokoje biurowe oraz sale przesłuchań będą się znajdowały także na poddaszu zaadaptowanego strychu. W części piwnicznej gmachu znajdą się natomiast sale techniczne, archiwa, szatnie oraz pomieszczenia magazynowe.

Podinsp. Robert Frąckowiak, naczelnik Wydziału Inwestycji i Remontów Komendy Wojewódzkiej Policji w Poznaniu zaznaczył, że „zależało nam, aby zachować nie tylko zabytkowość budynku, ale też jego funkcjonalność”.

- Zaadaptowaliśmy strych, który do tej pory nie był używany. Stary spacerownik dla osób zatrzymanych został rozebrany. Będzie tam sala odpraw z prawdziwego zdarzenia. Komisariat znajduje się w centrum miasta, blisko Starego Rynku. Lokalizacja wpłynęła na decyzję o modernizacji tego budynki. Przeniesienie go w inne miejsce mijało się z celem – podkreślił.

Budynek przy al. Marcinkowskiego wzniesiony został dla Głównego Urzędu Celnego w latach 1882-85, przez budowniczego Ottona Hirta, według projektu Heinricha Kocha. W okresie międzywojennym mieściła się w nim dyrekcja Urzędu Celnego oraz Urząd Akcyz i Monopoli. Po zakończeniu II Wojny Światowej budynek zajmowała Milicja a obecnie Komisariat Policji Poznań Stare Miasto.

Miejska Konserwator Zabytków Joanna Bielawska-Pałczyńska tłumaczyła, że gmach wzniesiono w konwencji historyzmu z detalem nawiązującym do włoskiego renesansu. Ceglane elewacje podzielono rozbudowanymi gzymsami z różowego piaskowca, całość uzupełniając terakotowym detalem w postaci rozet i muszli oraz płycin z gryfami i kartuszem. Wnętrza miały dekorację w postaci polichromii, granitowe klatki schodowe oraz posadzki wykonane z ceramicznych płytek.

- Prowadzone prace mają na celu przywrócenie pierwotnego wyglądu obiektu. W okresie powojennym płaskie części elewacji pokryto tynkiem. Ze względu na jego strukturę oraz mocne związanie z podłożem nie zdecydowano się na przywrócenie oryginalnego ceglanego lica. Zamiast tego gładkie części elewacji wykonano w kolorze zbliżonym do oryginalnej barwy cegieł. Podjęto się konserwacji kamiennego i terakotowego detalu – wskazała.

W ramach dotychczasowych prac, dokonano już m.in. wymiany stolarki okiennej z zachowaniem historycznej formy, przywrócono też jej pierwotną kolorystykę. W sieni oraz na głównej klatce schodowej oczyszczono granitowe schody i rozpoczęto konserwację polichromii oraz balustrady.

- Ceramiczne posadzki, oryginalna stolarka drzwiowa oraz inne elementy wystroju poddawane są zabiegom konserwatorskim. We wnętrzach prowadzone są prace modernizacyjne mające na celu doprowadzenie obiektu do zgodności ze współczesnymi standardami – podkreśliła Bielawska-Pałczyńska.

Jak dodała, podczas prac, na terenie budowy znaleziono wiele cennych przedmiotów. W budynku znajduje się m.in. sejf, do którego prowadzą secesyjne drzwi pancerne pochodzące z 1898 roku. Po wojnie był on wykorzystywany jako magazyn uzbrojenia. Sejf ma zostać zachowany; wyeksponowane zostaną tam pamiątki i zabytkowe elementy, których nie uda się zachować w dotychczasowych funkcjach.

Termin finalizacji wszystkich prac renowacyjnych wyznaczono na czerwiec 2019 roku. Poznański magistrat poinformował jednak, że remont zakończy się najpewniej do końca tego roku. Policjanci będą więc mogli wrócić do odnowionej siedziby w marcu 2019 roku.