Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by dziecko było karmione wyłącznie piersią do ukończenia 6. miesiąca życia, a następnie wskazane jest kontynuowanie karmienia piersią przy równoczesnym rozszerzaniu diety dziecka. W okresie pierwszych 6. miesięcy pokarm mamy dostarcza dziecku wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju, a jest ich naprawdę dużo!

Z racji odmiennych potrzeb żywieniowych na tym etapie rozwoju, dieta maluszka po 1. urodzinach nadal powinna różnić się od diety dorosłych. Junior wciąż ma delikatny i wrażliwy brzuszek, a jego przewód pokarmowy nie jest jeszcze w pełni dojrzały. Jeśli mama nie karmi piersią, to mleko modyfikowane stanowi ważną część diety na etapie jej rozszerzania i pozostaje ważnym elementem żywienia w kolejnych latach życia malucha. 

Do diety rocznego dziecka możliwe jest wprowadzanie mleka krowiego, jednak to mleko modyfikowane jest produktem o składzie dopasowanym do potrzeb malucha i źródłem wielu składników odżywczych, których dojrzewający organizm potrzebuje, by móc się właściwie rozwijać. Mleko krowie w swoim składzie zawiera niewiele żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest także ubogie w witaminy A, C i D. Mleko modyfikowane dzięki zawartości m.in. wapnia, żelaza i witaminy D uzupełnia dietę w te deficytowe często składniki.

Produkty mleczne – jogurty, kefiry, serki twarogowe, sery żółte – stanowią ważny element diety malucha po ukończeniu 1. roku życia. Ważne, aby dietę dziecka rozszerzać stopniowo i rozsądnie – w trosce o jego delikatny brzuszek i dobre samopoczucie.