Jak podaje agencja AP, bochenek owadziego chleba zawiera „ok. 70 zmielonych na proszek suszonych świerszczy zmieszanych z mąką”. Markus Hellstrom, szef działu piekarniczego firmy wprowadzającej ten chleb na rynek dodał, że hodowlane świerszcze stanowią ok. 3 proc. wagi bochenka.

Docelowo nowe pieczywo ma być dostępne w 47 piekarniach na terenie Finlandii.

- Finowie są znani z tego, że lubią próbować nowych rzeczy, dobry smak i świeżość są dla nich najważniejszymi kryteriami przy wyborze chleba

– przekonuje Hellstrom.

Od 1 listopada fińskie prawo zezwala już oficjalnie na sprzedaż owadów w formie produktów żywnościowych.

Żywność zawierająca owady dostępna jest też w innych państwach UE. Na przykład belgijska sieć Coop sprzedaje od września owadzie burgery i pulpeciki. Żywność z owadów można też znaleźć na sklepowych półkach w Belgii, Wielkiej Brytanii, Danii czy Holandii.

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) promuje owady jako „zdrowe źródło żywności bogate w białko i substancje mineralne”. Według FAO hodowla owadów jest tańsza niż bydła i bardziej przyjazna dla środowiska. Nie powoduje bowiem wzrostu stężenia w atmosferze gazów cieplarnianych, czy wydzielania się dużych ilości amoniaku, jak to ma miejsce przy hodowli trzody chlewnej.