niezalezna.pl - strefa wolnego słowa
27 czerwca 2017

Mniszek lekarski – roślina lecznicza i jadalna

Dodano: 16.05.2017 [14:37]
Mniszek lekarski – roślina lecznicza i jadalna - niezalezna.pl
foto: Sam Droege; creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en
Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale), zwany też mniszkiem pospolitym lub potocznie mleczem, jest bardzo pospolitą rośliną. Ma bogate właściwości zdrowotne i lecznicze, można go też z powodzeniem wykorzystywać w kuchni. Warto poznać zalety tej niezwykłej rośliny.

Jakie substancje zawiera mniszek lekarski?

– inulinę – naturalny prebiotyk, czyli niestrawną substancję, sprzyjającą rozwojowi pożytecznych bakterii (jest obecna w korzeniu),

– trójterpeny o działaniu przeciwzapalnym i przeciwwirusowym,

– sterole (tzw. fitosterole), które m.in. obniżają stężenie szkodliwego cholesterolu we krwi,

– sole potasu,

– karotenoidy – barwniki roślinne, które zwalczają wolne rodniki,

– minerały: potas, magnez i krzem,

– witaminy: C, A oraz z grupy B.

Właściwości lecznicze mniszka

– oczyszcza organizm

– wspomaga pracę wątroby
Wspomaga rekonwalescencję w powirusowym zapaleniu wątroby, stosowany jest w zastoju żółci w pęcherzyku żółciowym, w zagrożeniu kamicą żółciową i jej początkach.
Pobudza wytwarzanie żółci przez wątrobę oraz ułatwia jej przepływ przez drogi żółciowe do dwunastnicy, przyczynia się do zwiększenia kurczliwości tych przewodów, zwłaszcza pęcherzyka żółciowego, i tym samym przeciwdziała zastojowi żółci.

– wpływa na tempo metabolizmu
Związki czynne mniszka mają korzystny wpływ na czynność wydzielniczą trzustki i normalizację procesu trawienia. Mniszek działa pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego.

– wspomaga pracę nerek, działa moczopędnie
Mniszek zwiększa przesączanie w kłębkach nerkowych, wykazuje właściwości moczopędne. W ziołolecznictwie stosuje się go w chorobach związanych z upośledzeniem czynności kłębków nerkowych i zmniejszeniem dobowej ilości moczu, w obrzękach spowodowanych niedomaganiem czynności nerek, pomocniczo w reumatyzmie, dnie (podagrze).

– wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych

– wspomaga leczenie cukrzycy
Substancja obecna w korzeniu inulina – węglowodan, wpływa pozytywnie na regulację gospodarki węglowodanowej organizmu. Spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi i obniża indeks glikemiczny spożytego pokarmu. Mniszek wraz z innymi ziołami stosowany jest w stanach przedcukrzycowych oraz w początkach cukrzycy.

– wzmacnia odporność
Wywiera korzystny wpływ na czynność fagocytarną białych ciałek krwi, pobudza wytwarzanie interferonu, substancji o właściwościach przeciwwirusowych.

– wspomaga leczenie otyłości
Zawarta w mniszku inulina, mimo że jest lekko słodka, ma niską kaloryczność (150 kcal/100 g), może hamować łaknienie i zwiększać uczucie sytości, dzięki temu poprawia kontrolę nad ilością spożywanego jedzenia.

– wspomaga leczenie chorób skóry
Stosowany zewnętrznie przyśpiesza proces gojenia się uszkodzeń skóry, zwalcza kurzajki i brodawki. Do tego celu stosuje się okłady ze świeżych liści lub z soku.

Do celów leczniczych wykorzystuje się głównie korzeń, liście i kwiaty rośliny.

Kiedy i jak zbierać mniszek?

Korzenie zbiera się jesienią, wydobywa się je w całości, możliwie bez uszkodzeń. Po zebraniu starannie się je myje i suszy. Z korzenia przygotowuje się głównie odwary i nalewki.

Wiosną, gdy roślina wytworzy rozetę liści i wykształci pędy z koszyczkami kwiatowymi w stanie pąków, ścina się całą część nadziemną i suszy w zacienionym i przewiewnym miejscu. Kwiaty i liście najlepiej zbierać w suchy, słoneczny dzień. Świeżych liści i kwiatów można używać do sałat lub wyciskać z nich sok. Z suszonych liści i kwiatów przyrządza się napar. Z samych kwiatów można zrobić wino lub syrop.

Mniszek lekarski w kuchni

Mniszek może być dodawany do bardzo różnych typów sałatek dobrze się komponuje z rzeżuchą, szczypiorkiem, rzodkiewką, pokrzywą, zieloną sałatą, serem żółtym i białym, ugotowanym na twardo jajkiem lub parmezanem, sosem winegret albo oliwą.

Goryczki zawartej w liściach można się pozbyć, blanszując liście we wrzątku lub mocząc w zimnej, osolonej wodzie (przez ok. 30 min).

Przeciwwskazania

– zażywanie leków przeciwzakrzepowych: roślina może zakłócać ich działanie,

– zalecana duża ostrożność przy chorobie wrzodowej żołądka.

Stosowanie ziół nie może zastąpić kuracji zalecanej przez lekarza.



 
Opinie użytkowników
Regulamin Forum:
Na forum niezalezna.pl publikujemy opinie użytkowników naszego portalu. Wszystkie posty podlegają moderacji. Bezwzględnie usuwane będą wpisy zawierające groźby karalne i wszelkie prowokacje godzące w Niezależną. Nie publikujemy wpisów wulgarnych, zwalczamy trollowanie. Nie tolerujemy spamu i postów pisanych wyłącznie Caps – Lockami. Ze względu na ograniczoną do 1500 znaków długość komentarzy zastrzegamy sobie prawo do usuwania obszernych artykułów wklejanych w postach w sytuacji, kiedy można wykorzystać link. Wszelkie zastrzeżenia natury regulaminowej prosimy zgłaszać na: pocztę strażnika forum

Jedna uwaga, nie ma czegoś takiego jak szkodliwy cholesterol.

Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | www.gazetapolska.pl | www.panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl