Debata Gazety Polskiej: „Nowotwory krwi w Polsce – jak rozwiązać problemy chorych”

Kurhan/SXC

We wtorek 25 kwietnia o 9:30 w imieniu Gazety Polskiej zapraszamy na debatę „Nowotwory krwi w Polsce – jak rozwiązać problemy chorych”. Debata odbędzie się w Centrum Prasowym Foksal w Warszawie.

Podczas spotkania wspólnie z zaproszonymi ekspertami postaramy się znaleźć odpowiedź na pytanie jaka jest przyszłość polskiej hematologii oraz zastanowimy się nad tym co Polacy wiedzą na temat  optymalnej i wczesnej diagnostyki oraz skutecznego leczenia najczęstszych nowotworów krwi dorosłych.
 
Nowotwory hematologiczne z każdym kolejnym rokiem dotykają coraz liczniejszą grupę Polaków, świadomość społeczna na ich temat jest wciąż niska. Niespecyficzne objawy sprawiają, iż są one często mylone z przeziębieniem, zmęczeniem czy oznakami starzenia się organizmu. Warto podkreślić również, iż nowotwory hematologiczne to choroby niezawinione, dotykające osób dbających o swoje zdrowie, unikających używek czy ryzykownych zachowań zdrowotnych. Wyzwanie stanowi również ich leczenie – w odróżnieniu od pozostałych chorób onkologicznych, nowotwory krwi mogą być leczone głównie farmakologicznie.  Jednak jak pokazują wyniki ostatnio przeprowadzonych badań, aż 70% leków onkologicznych i hematonkologicznych, zalecanych zgodnie z aktualną wiedzą medyczną jest w Polsce niedostępna lub jest dostępna ze znacznymi ograniczeniami.

Obserwując niepokojące dane mówiące o różnicach w standardach opieki oraz leczenia pacjentów hematoonkologicznych w Europie i w Polsce, czujemy potrzebę rozpoczęcia dialogu, który pomoże nam wypracować rozwiązania dedykowane coraz liczniejszej grupie chorych na nowotwory krwi w Polsce.
 
Aby móc spojrzeć na problem nowotworów krwi z wielu perspektyw, do udziału w debacie zaprosiliśmy zarówno decydentów w ochronie zdrowia: przedstawicieli Ministerstwa Zdrowia, AOTMiT, jak również  ekspertów – hematologów, którzy w swojej codziennej praktyce zajmują się  pacjentami z nowotworami krwi, a także liderów wybranych organizacji pacjenckich oraz parlamentarzystów, zajmujących się ochroną zdrowia.
 

 

 

Źródło: Gazeta Polska

Udostępnij

Tagi

Wczytuję komentarze...

Rozpoczął się sezon zbioru winniczka

/ pixabay.com

Rozpoczął się sezon zbioru winniczka w woj. warmińsko-mazurskim. Do końca maja firmy, które uzyskały zezwolenia z Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Olsztynie, będą mogły pozyskać blisko 400 ton tych ślimaków.

Zbiór i skup winniczków będzie prowadzony na Warmii i Mazurach drugi rok z rzędu po trzyletniej przerwie. Tegoroczny limit w tym regionie - podobnie jak 2017 r. - wynosi 400 ton. Legalne pozyskiwanie winniczków jest możliwe między 20 kwietnia a 31 maja.

Jak poinformowała Kamila Kutryb z Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska (RDOŚ) w Olsztynie, obecne zainteresowanie pozyskaniem ślimaka winniczka na terenie województwa jest minimalnie mniejsze niż przed rokiem. Po rozpatrzeniu wszystkich złożonych przez firmy wniosków, RDOŚ wydała 61 zezwoleń, a limit pozyskania tego mięczaka na jednego wnioskującego wyniesie 6 ton.

Z ubiegłorocznych sprawozdań wynika, że w poprzednim sezonie wykorzystano tylko część dopuszczalnego limitu. Osobom i podmiotom, które uzyskały wówczas zezwolenia, udało się zebrać łącznie 140 ton winniczków.

Winniczki objęte są w Polsce tzw. częściową ochroną gatunkową. Można je okresowo pozyskiwać do celów przetwórstwa spożywczego za zgodą regionalnych dyrekcji ochrony środowiska, które co roku ustalają maksymalne limity zbiorów na swoim terenie.

Zbierać można wyłącznie osobniki o wymiarach handlowych, czyli średnicy muszli większej niż 30 mm. Winniczki powinny osiągać takie rozmiary, gdy uzyskują dojrzałość płciową w wieku trzech lat. W ocenie RDOŚ, zachowanie minimalnego wymiaru muszli jest szczególnie istotne, ponieważ zbieranie osobników niewymiarowych (mniejszych nawet o 1-2 mm) może spowodować, że znaczna część winniczków nie zdąży spełnić swojej funkcji rozrodczej warunkującej przetrwanie lokalnych populacji.

Ślimaki winniczki (Helix pomatia) to największe lądowe ślimaki występujące w Polsce. Jako gotowy produkt spożywczy są eksportowane głównie do Francji, Austrii i Włoch.

Źródło: PAP, niezalezna.pl

Udostępnij

Tagi

Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl