Czosnek – cudowny lek natury

Unsplash

BS

Kontakt z autorem

Czosnek to lek i przyprawa, który towarzyszy ludzkości co najmniej od 5000 lat. Jest dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. W starożytności niekiedy używany był nawet jako pieniądz, za 7 kg czosnku można było kupić niewolnika. Uprawiali go Babilończycy, Egipcjanie, Chińczycy, Asyryjczycy, Hebrajczycy, Grecy, Rzymianie, Arabowie. Egipcjanie traktowali go jako afrodyzjak, Hipokrates polecał go jako lekarstwo w schorzeniach układu pokarmowego i oddechowego. Skąd bierze się takie działanie czosnku i na co rzeczywiście pomaga? Jak go stosować?

W 1920 r. rosyjski uczony Borys Tokin odkrył w roślinie fitonocydy, substancje o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym. Znajdują się one tylko w świeżo wyciśniętym soku, doskonale działają przy zewnętrznym użyciu, jednak w zetknięciu z płynami ustrojowymi organizmu tracą swoje właściwości. Dalsze badania w 1944 r. potwierdziły obecność alliny (organicznego związku siarki), której produktem rozpadu przy krojeniu lub rozgnieceniu czosnku jest allicyna – substancja odpowiedzialna za specyficzny zapach i zarazem za działanie przeciwbakteryjnie czosnku. Roślina zawiera: związki siarki (allina i skordynina A i B), olejki eteryczne (zawierają m.in. salicynę, fitosterole, kwas spirogenowy, amoniak oraz wiele dwu- i trójsiarczków alkilowych i metylowych), flawonoidy, flawony, związki śluzowe, węglowodany (w tym inulinę), białka, sole mineralne. W 100 g czosnku znajdują się: potas (400 mg), fosfor (19-153 mg), wapń (100 mg), sód (80 mg), magnez (25-28 mg), żelazo (6,3 mg), mniejsze ilości selenu, jodu, chromu, miedzi, manganu, kobaltu, cynku, molibdenu i uranu. Roślina zawiera także witaminy: A, B1, B2, C, PP. Kaloryczność czosnku jest stosunkowo duża i wynosi 146 kcal/100 g produktu, ale nie ma to większego znaczenia, gdyż nie zjada się go w dużych ilościach.

Działanie czosnku

Allicyna i trójsiarczek dwuallilu występujące w czosnku mają bardzo silne działanie bakteriobójcze, wykazują wysoką skuteczność leczenia przeziębień i infekcji układu oddechowego. Te aktywne związki siarki mogą działać silniej niż takie antybiotyki jak penicylina i tetracyklina. Niestety ulegają one zniszczeniu w czasie obróbki termicznej (smażenia, gotowania).

Czosnek:
– jest naturalnym antybiotykiem niszczącym bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym, niszczy niektóre bakterie oporne na antybiotyki,
– wpływa korzystnie na drogi oddechowe, hamuje rozwój wirusów grypy,
– mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed czynnikami zakaźnymi,
– obniża ciśnienie tętnicze,
– działa przeciwzakrzepowo i przeciwskurczowo,
– obniża poziom trójglicerydów, ochraniając tętnice i serce,
– zmniejsza ryzyko zawałów,
– obecność zawartych w nim związków siarki skutecznie obniża stężenie cukru we krwi,
– działa napotnie, obniża gorączkę, 
– zwiększa wydzielanie soku żołądkowego,
– dezynfekuje jelita i reguluje florę bakteryjną,
– reguluje trawienie i wspomaga metabolizm tłuszczów,
– przeciwdziała wzdęciom i nadmiernej fermentacji,
– zwalcza infekcje dróg moczowych,
– działa żółciopędnie, obniża poziom cholesterolu we krwi,
– działa przeciwpasożytniczo, przeciwbakteryjne, antygrzybiczo, przeciwrobacznie,
– działa przeciwmiażdżycowo i antysklerotyczne,
– zapobiega lub opóźnia rozwój wielu chorób zwyrodnieniowych, leczy reumatyzm, ischias, artretyzm, gościec,
– jest przeciwutleniaczem, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, szczególnie wątrobę,
– pomaga na bóle głowy i ułatwia zasypianie,
– stosowany zewnętrznie może być pomocny w leczeniu trudno gojących się ran, ropni, czyraków.

Czosnek stosuje się w leczeniu przeziębień, chorych zatok, przewlekłych nieżytów oskrzeli, zaburzeń żołądkowych i infekcji grzybiczych. Może być wykorzystany w leczeniu przewlekłych nieżytów żołądka z niedokwaśnością soku żołądkowego oraz w stanach upośledzonego wytwarzania żółci, w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, może stymulować system immunologiczny, przyczyniając się do zapobiegania nowotworom. Chroni przed zwapnieniem żył, pobudza trawienie, poprawia funkcjonowanie wątroby i trzustki. Ze względu na dużą zawartość wapnia czosnek ma też właściwości odkwaszające, oczyszcza organizm z różnych substancji trujących, przeciwdziałając w ten sposób powstawaniu różnych chorób.




Ile spożywać i w jakiej formie

Czosnek jest stosowany w różnych postaciach, jako świeży, suszony, liofilizowany, sproszkowany lub kapsułkowany. Najbardziej aktywny jest świeży, rozdrobniony. Poddany obróbce termicznej, traci swoje właściwości bakteriobójcze, zachowuje jednak aktywność przeciwgrzybiczną i działa jako antyutleniacz, przeciwdziałający arteriosklerozie, starzeniu się i nowotworom.

 Stosując czosnek profilaktycznie, należy spożywać 1-3 ząbków, działanie lecznicze rozpoczyna się od 3-5 g dziennie. Dla zmniejszenia nieprzyjemnego zapachu można zjeść świeżą natkę pietruszki lub listki mięty, tymianku czy selera, można też wypić kieliszek czerwonego wina. Ząbki czosnku można ścierać, kroić lub miażdżyć, spożywać z dodatkiem mleka, miodu lub cytryny.




Działania niepożądane i przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do stosowania świeżego czosnku są ostre nieżyty żołądka i jelit, choroby nerek, problemy z krzepnięciem krwi, skłonność do niskiego ciśnienia krwi. W nadmiernych dawkach może dojść w skrajnych sytuacjach nawet do uszkodzenia wątroby i nerek. U niektórych osób występuje alergia na czosnek, co może spowodować wysypki na skórze. W dużych dawkach czosnek i jego preparaty są niebezpieczne, zwłaszcza dla dzieci (nie powinien być w ogóle podawany niemowlętom poniżej 10 miesiąca życia). Należy go spożywać ostrożnie w ciąży i w czasie karmienia piersią. Bardzo duże ilości czosnku mogą powodować skurcze macicy, a nawet poronienie. Przyjmowanie czosnku wpływa na skuteczność działania leków (np. przeciwzakrzepowych). Długie stosowanie zbyt dużych dawek może spowodować egzemę, wzdęcia, reakcje alergiczne.
Źródło: praca zbiorowa

Udostępnij

Tagi
Wczytuję komentarze...
Najnowsze
Sejm uczcił minutą ciszy ofiary stanu…

Sejm uczcił minutą ciszy ofiary stanu…

Europosłowie zobaczą…

Europosłowie zobaczą…

"Niezwyciężony": sztuka dialogu…

"Niezwyciężony": sztuka dialogu…

Papieskie konto na Twitterze działa już…

Papieskie konto na Twitterze działa już…

Trump podpisał nowy budżet obronny. Na…

Trump podpisał nowy budżet obronny. Na…

Sejm uczcił minutą ciszy ofiary stanu wojennego

/ Zbyszek Kaczmarek/Gazeta Polska

Sejm w związku z rocznicą wprowadzenia stanu wojennego uczcił minutą ciszy jego ofiary. Wniosek w tej sprawie złożył poseł Kukiz'15 Grzegorz Długi.

Poseł Grzegorz Długi, zabierając głos tuż przed blokiem głosowań, w trakcie którego odbyło się głosowanie nad wotum zaufania dla rządu Mateusza Morawieckiego, podkreślił, że 13 grudnia przypada rocznica wprowadzenia w 1981 r. stanu wojennego. Polityk zaapelował do posłów o uczczenie ofiar stanu wojennego minutą ciszy.

- Ja bym proponował, abyśmy zanim przystąpimy do politycznej części tego dnia, aby go nie zakłócać, prosiłbym, żebyśmy teraz chwilą ciszy uczcili wszystkie ofiary stanu wojennego, który został wywołany przez komunistów przeciwko naszemu narodowi - powiedział poseł Kukiz'15.

Po jego wypowiedzi wszyscy posłowie wstali i uczcili minutą ciszy ofiary stanu wojennego.

Źródło: niezalezna.pl, PAP

Udostępnij

Tagi
Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl