Upalny 2018 rok we Włoszech. Tak gorąco nie było od dawna

Zdjęcie ilustracyjne / fot. pixabay.com

  

Rok 2018 zapowiada się jako najgorętszy we Włoszech od 1800 r., czyli od momentu, gdy rozpoczęły się pomiary temperatur - ogłosił w poniedziałek Instytut Nauk o Atmosferze i Klimacie w krajowym Komitecie Badań Naukowych w Rzymie.

Temperatura była w tym roku jak dotąd wyższa od średniej rocznej o 1,53 stopnia Celsjusza.

Według Instytutu, który analizował dane z pierwszych dziewięciu miesięcy 2018 r., szczególnie gorący był kwiecień, gdy zanotowano rekord temperatur zarejestrowanych w tych miesiącach w ciągu ponad 200 lat. Jak wyjaśnił klimatolog Instytutu Michele Brunetti, średnia temperatury w tym roku w kwietniu była wyższa o prawie 3,5 stopnia od dotąd rejestrowanych.

Oczywiście, aby z całą pewnością móc stwierdzić, że 2018 był najgorętszym rokiem od zawsze, trzeba będzie poczekać do końca grudnia - podkreślił ekspert.

 

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: PAP, niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Jaki wpływ na nasz organizm mają bakterie?

/ qimono

  

Istnieje wiele stereotypów, które sprawiają, że patrzymy na obecność w naszym organizmie bakterii wyłącznie negatywnie. Widzimy w nich źródło chorób i zakażeń. Jaka jest prawda?

Bakterie żyjące w naszym organizmie spełniają jednak bardzo ważne role w wielu procesach zachodzących w organizmie, między innymi:
- wspomagają proces trawienia,
- wspierają układ odpornościowy,
- regulują ilość hormonów,
- wytwarzają witamy.

Serotonina, ważny hormon i neuroprzekaźnik, wytwarzany jest w 95% w jelitach. Związek ten oddziałuje na mózg, a zwłaszcza na podwzgórze, które steruje naszymi emocjami. Jej obecność w mózgu oznacza dobrostan, przyjemność, zadowolenie.
Tzw. mikrobiota, czyli jelitowa flora bakteryjna, składa się ze stu tysięcy miliardów bakterii, które wpływają na naszą osobowość i zachowanie, a także mogą decydować o tym, czy jesteśmy nieśmiali czy zuchwali, spokojni czy agresywni.
Warto więc zadbać o jakość naszej flory bakteryjnej i unikać antybiotyków, środków przeciwbólowych, specyfików na zgagę, które niszczą naszą florę bakteryjną. Należy też pamiętać o spożywaniu produktów z dużą ilością błonnika.

Interesujący i przystępny wykład  dr Pawła Grzesiowskiego doskonale przybliża ten ważny temat.


 

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl