Parlament Europejski potępił Rosję. Chodzi o łamanie praw człowieka i sprawę Sencowa

/ pixabay.com/CC0/mcruetten

  

Posłowie PE potępili w dzisiejszej rezolucji aresztowanie obrońców praw człowieka i łamanie praw człowieka oraz wolności słowa i zgromadzeń w Rosji. Zaapelowali też o uwolnienie Ołeha Sencowa i wszystkich innych bezprawnie przetrzymywanych obywateli Ukrainy.

W rezolucji Parlament Europejski wzywa Rosję do przestrzegania krajowych i międzynarodowych zobowiązań dotyczących poszanowania praw człowieka, w tym wolności wypowiedzi i wolności zgromadzeń.

Europosłowie skrytykowali też rosyjską ustawę, zgodnie z którą organizacje pozarządowe i zagraniczne media otrzymujące fundusze z zagranicy podlegają kontroli rządowej.

Zażądali również natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia przez władze rosyjskie ukraińskiego filmowca Ołeha Sencowa i ponad 70 ukraińskich obywateli nielegalnie przetrzymywanych w Rosji i na anektowanym przez nią Półwyspie Krymskim.

Eurodeputowani potępili też przypadki naruszania przez Rosję prawa międzynarodowego na okupowanym Krymie, w tym egzekwowanie tam rosyjskiego ustawodawstwa, militaryzację półwyspu oraz masowe i systematyczne łamanie praw człowieka.

W rezolucji przypomniano, że okupująca Krym Rosja ma obowiązek chronić mieszkańców półwyspu przed „arbitralnymi środkami sądowymi lub administracyjnymi” oraz zapewnić poszanowanie ich praw.

Wzywa się również państwa UE do zachowania zdecydowanej jedności w realizacji uzgodnionych sankcji wobec Rosji i przedłużania ich.

Rezolucję przyjęto 485 głosami za, przy 76 głosach przeciwnych i 66 wstrzymujących się.

Pochodzący z zaanektowanego przez Rosję w 2014 roku Krymu Sencow został aresztowany w Symferopolu i przewieziony do Rosji w maju 2014 roku. W sierpniu 2015 roku skazano go na 20 lat kolonii karnej za przypisywane mu przygotowywanie zamachów terrorystycznych na półwyspie. Reżyser odrzuca te oskarżenia i twierdzi, że postępowanie karne przeciwko niemu ma charakter polityczny.

W czwartek mija 32. dzień protestu głodowego, jaki reżyser prowadzi w rosyjskiej kolonii karnej, domagając się uwolnienia 64 Ukraińców z rosyjskich więzień.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: PAP, niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Wydział Radia i Telewizji z Grand Prix w konkursie na przestrzeń publiczną

uniwersytet śląski / By Marta Rejmund - Praca własna, CC BY-SA 3.0 pl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21564879

  

Nowa siedziba Wydziału Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach otrzymała nagrodę główną w konkursie na najlepszą przestrzeń publiczną woj. śląskiego, zrealizowaną w ub. roku.

Coroczny konkurs promujący m.in. rozwój i zmianę przestrzeni publicznej organizowany jest przez urząd marszałkowski woj. śląskiego oraz katowickie oddziały Stowarzyszenia Architektów Polskich i Towarzystwa Urbanistów Polskich. Do obecnej, 19. edycji wpłynęło 27 zgłoszeń z 18 gmin.

Nagrody wręczono we wtorek w Katowicach. Jury, które tworzą marszałek woj. śląskiego oraz członkowie wojewódzkiej komisji urbanistyczno-architektonicznej, przyznało je inaczej, niż w poprzednich latach – bez podziału na kategorie.

Przewodniczący wojewódzkiej komisji urbanistyczno-architektonicznej prof. Krzysztof Gasidło ocenił, że na przestrzeni kilku ostatnich lat poziom zgłaszanych do konkursu realizacji wyrównał się – w górę.

Dbałość o przestrzeń publiczną staje się tak powszechna, że jest naprawdę dużą satysfakcją oglądać te realizacje, patrzeć jak w skali lokalnej powstają realizacje, które zaspokajają potrzeby mieszkańców i wzbogacają przestrzeń naszego województwa

- powiedział.

Nagrodę marszałka woj. śląskiego jury przyznało siedzibie WRiTV Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Obiekt w ścisłym centrum Katowic, w zdegradowanym kwartale ulic: Pawła-Wodna-Górnicza, powstał na podstawie projektu barcelońskiego biura BAAS oraz Grupy 5 Architekci z Warszawy. Na etapie wykonawczym do tych pracowni dołączyło jeszcze biuro Małeccy z Katowic.

Nagrodę przyznano „za twórczy wkład w rewitalizację śródmieścia Katowic, przeprowadzony z szacunkiem dla zastanego dziedzictwa tej części miasta, za zachowanie +śląskich klimatów+, czyli za współistnienie i połączenie tradycji lokalnego budowania z nowoczesnymi światowymi standardami projektowania architektonicznego, a także za ujmującą prostotę i elegancję architektonicznych środków wyrazu”.

Wyróżnienie marszałka przyznano rewitalizacji zabytkowych budynków Łaźni Głównej i Stolarni wraz z przyległym terenem dawnej kopalni Katowice (budową niezbędnej infrastruktury) na potrzeby Muzeum Śląskiego w Katowicach. Projektanci: P.A. Nova i Euroartis otrzymali je za „promocję śląskiego dziedzictwa industrialnego poprzez kontynuację działań rewitalizacyjnych dotyczących historycznej architektury poprzemysłowej oraz za twórcze współistnienie ze współczesną zabudową Muzeum Śląskiego”.

W trwającym przez cały lipiec br. plebiscycie internautów, najwięcej punktów zebrała rewitalizacja kompleksu wypoczynkowego Stawiki, (projektanci: Ryszard Tojka i PW ETA).

Zarząd woj. śląskiego przyznaje projektantom nagrodzonych realizacji nagrody finansowe. Przewidzianą pulę w wysokości 60 tys. zł w tym roku w całości przyznano twórcom projektu Wydziału Radia i Telewizji.

Podczas uroczystości ogłoszono również laureatów 24. konkursu na Architekturę Roku Woj. Śląskiego 2017. Organizuje go katowicki oddział Stowarzyszenia Architektów Polskich. Grand Prix otrzymał Dom w Będzinie (Jojko+Nawrocki Architekci), który nagrodzono także w kategorii domu jednorodzinnego.

Nagrody za najlepszy obiekt roku i za najlepsze wnętrze przyznano Wydziałowi Radia i Telewizji. W kategorii Dzieło Eksportowe Śląskich Architektów nagrodę otrzymało Centrum Administracyjne Gminy Wielka Wieś (OVO Grąbczewscy). Nagroda dla młodego twórcy trafiła do Pawła Barczyka.

Wyróżnienia w kategorii obiekt otrzymały: Stadion Śląski – zadaszenie (GMP Architekten i RS-Architekci), Ośrodek Zdrowia w Przyszowicach (OVO Grąbczewscy) i Przedszkole w Żorach-Kleszczówce (zespół Marek Wawrzyniak, Karol Wawrzyniak, Katarzyna Mazurek, Alina Kudla). Wyróżnienie w kategorii wnętrze przyznano szpitalowi Geomedical w Katowicach (biuro ucees). Wyróżnienie w kategorii młodego twórcy dostała pracownia MMOA.

Nowy budynek Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego nawiązuje do tradycyjnej śląskiej architektury i charakterystycznej czerwonej cegły. Jego specyfiką jest wtłoczenie między stare kamienice i połączenie nowej zabudowy z istniejącą. Częścią fasady jest historyczna ceglana elewacja dawnej fabryki żarówek, którą uzupełnia ażurowa konstrukcja z pustaków ceramicznych.

Obiekt, którego powierzchnia wynosi 4,8 tys. m kw., mieści się w pobliżu obecnego kampusu uniwersyteckiego, przy ul. św. Pawła. Budynek zaprojektowano na planie prostokąta z wewnętrznym atrium. W zależności od strony jest on jedno-, dwu- i czterokondygnacyjny (nie licząc podziemnego parkingu).

Wokół niezadaszonego dziedzińca zlokalizowane są główne pomieszczenia wydziału: sala projekcyjno-filmowa i dwukondygnacyjne studio filmowe otoczone m.in. pracownią montażu, dźwięku, reżyserką czy przechowalnią sprzętu filmowego. Na pierwszym piętrze znajdują się pracownie fotograficzne, atelier z wyjściem na taras i ciemnia. Kolejne piętra to głównie sale wykładowe i pomieszczenia biurowe.

Projekt Wydziału RiTV zdobył już m.in. Grand Prix Nagrody Roku SARP oraz nagrodę Bryła Roku 2017.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl, pap

Tagi

Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl