Ania z Zielonego Wzgórza: będzie drugi sezon serialu

Kadr z serialu "Ania, nie Anna" / fot. filmweb.pl/mat.pras.

To już oficjalne – 6 lipca widzowie Netfliksa i sympatycy serialowej ekranizacji „Ani z Zielonego Wzgórza” zobaczą drugi sezon serii opartej na ponadczasowej powieści Lucy Maud Montgomery.

Producenci serialu „Ania, nie Anna” opartego na „Ani z Zielonego Wzgórza” autorstwa Lucy Muad Montgomery zachęceni sukcesem pierwszego sezonu, poszli za ciosem i wyprodukowali kontynuację. Jej premierę na platformie streamingowej Netflix zaplanowano na piątek 6 lipca. Zdjęcia do 10 nowych odcinków produkcji odbywały się w Kanadzie, w Ontario i na Wyspie Księcia Edwarda (czyli tam, gdzie toczy się akcja książkowego oryginału). Pierwsza odsłona serialowej ekranizacji spotkała się z przychylnymi opiniami krytyków i widzów – m.in. ze względu na znakomitą kreację 16-letniej Amybeth McNulty wcielającą się w tytułową Anię Shirley.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl, Gazeta Polska Codziennie, fot. filmweb.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Jaki wpływ na nasz organizm mają bakterie?

/ qimono

  

Istnieje wiele stereotypów, które sprawiają, że patrzymy na obecność w naszym organizmie bakterii wyłącznie negatywnie. Widzimy w nich źródło chorób i zakażeń. Jaka jest prawda?

Bakterie żyjące w naszym organizmie spełniają jednak bardzo ważne role w wielu procesach zachodzących w organizmie, między innymi:
- wspomagają proces trawienia,
- wspierają układ odpornościowy,
- regulują ilość hormonów,
- wytwarzają witamy.

Serotonina, ważny hormon i neuroprzekaźnik, wytwarzany jest w 95% w jelitach. Związek ten oddziałuje na mózg, a zwłaszcza na podwzgórze, które steruje naszymi emocjami. Jej obecność w mózgu oznacza dobrostan, przyjemność, zadowolenie.
Tzw. mikrobiota, czyli jelitowa flora bakteryjna, składa się ze stu tysięcy miliardów bakterii, które wpływają na naszą osobowość i zachowanie, a także mogą decydować o tym, czy jesteśmy nieśmiali czy zuchwali, spokojni czy agresywni.
Warto więc zadbać o jakość naszej flory bakteryjnej i unikać antybiotyków, środków przeciwbólowych, specyfików na zgagę, które niszczą naszą florę bakteryjną. Należy też pamiętać o spożywaniu produktów z dużą ilością błonnika.

Interesujący i przystępny wykład  dr Pawła Grzesiowskiego doskonale przybliża ten ważny temat.


 

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl