Co może zboże?

  

Produkty zbożowe, takie jak mąka, pieczywo, makaron, płatki i kasze, powinny być spożywane codziennie i pojawiać się w większości posiłków – zalecają dietetycy i specjaliści od żywienia.

Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej przetwory zbożowe są jedną z podstawowych grup spożywczych (zaraz po warzywach i owocach), gdyż zawierają składniki niezbędne do rozwoju, pracy i wzrostu organizmu. Są źródłem węglowodanów, białka roślinnego, witamin z grupy B, substancji mineralnych oraz błonnika. Według zaleceń specjalistów powinny pojawiać się przynajmniej w 3 z 5 rekomendowanych posiłków.

Najważniejszymi zbożami w naszej diecie są: pszenica, ryż, kukurydza, jęczmień, żyto i owies. Głównym, występującym w nich wielocukrem, jest skrobia, złożona z ponad tysiąca cząsteczek glukozy, która dla człowieka jest jednym z podstawowych źródeł energii. Natomiast błonnik, w połączeniu z innymi składnikami mineralnymi, jest niezbędny w procesach trawiennych.

Makaron, płatki czy kasza? 

Ogromna różnorodność produktów zbożowych sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Dbający o linię mogą wybrać produkty pełnoziarniste: pieczywo, płatki, otręby czy makaron. Osoby mające problemy z przewodem pokarmowym powinny sięgać po pieczywo pszenne lub mieszane, chrupkie, ryżowe lub sucharki. Produkty gryczane, ryżowe, z amarantusa i kukurydzy są idealne dla osób z celiakią i nietolerujących glutenu. Uprawiającym sport kajzerka z białym serem i miodem pomoże w błyskawicznej odbudowie zapasów glikogenu w wątrobie i mięśniach. Śniadania z fantazyjnymi kanapkami, kasze i płatki z dodatkiem mleka czy jogurtu i owoców, smakowite tortille – nimi nie pogardzą najmłodsi.

Ważne jest też to, że produkty zbożowe bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Kasze, zależnie od rodzaju, potrzebują od 10 do 20 minut, aby były gotowe do spożycia. Kuskus wystarczy zalać wrzątkiem lub wywarem, odstawić na kilka minut aż wchłonie cały płyn, dodać kawałek pieczonego mięsa oraz warzywa i szybki, a zarazem wartościowy obiad jest gotowy. Jeszcze szybciej, nawet w kilkanaście minut, przygotujemy makaron. Jako pełnowartościowe śniadanie sprawdzą się płatki zbożowe zalane mlekiem, jogurtem lub zwykłą wodą, z dodatkiem ulubionych owoców. Niektóre wymagają zagotowania, inne np. Mlekołaki od Lubelli wystarczy tylko wymieszać.

Sięgajmy po polskie produkty

– Konsumenci mają szeroki i urozmaicony wybór – dostępne są różnego rodzaju kasze, makarony, płatki, pieczywa, mąki, z których można przyrządzać wiele wartościowych posiłków. Warto jednak sięgać po produkty zbożowe krajowych producentów, ponieważ powstają one z najlepszych ziaren, a procesy produkcji są zgodne z wymaganiami stawianymi przez normy prawa, zarówno unijnego, jak i krajowego

– przekonuje Rafał Mładanowicz, prezes Krajowej Federacji Producentów Zbóż.

W promocji polskich produktów, jak i zdrowego odżywiania dużą rolę odgrywają kampanie edukacyjne z udziałem krajowych producentów żywności. Program „Lubella inspiruje i edukuje” (www.lubella.edu.pl) uświadamia młodzieży, jaka jest rola produktów zbożowych w codziennej diecie oraz ich znaczenie w odżywianiu. Kampania Krajowej Federacji Producentów Zbóż pod nazwą „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie” koncentruje się na przekazywaniu najważniejszych informacji na temat makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków zbożowych. Oba projekty pokazują, że prawidłowe odżywianie i zbilansowana dieta nie muszą być trudne i czasochłonne, a rola produktów zbożowych w codziennym jadłospisie jest nieoceniona. 

CZY WIESZ, ŻE:

Produkty zbożowe jako źródło tryptofanu – aminokwasu, który jest prekursorem serotoniny w mózgu - wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i hormonalnego, a także mogą poprawiać samopoczucie. Zawarte w produktach zbożowych beta-glukany (błonnik rozpuszczalny) wpływają na metabolizm cholesterolu poprzez wiązanie kwasów żółciowych w jelicie – co skutkuje obniżeniem jego poziomu we krwi.

Zaleca się spożywanie produktów zbożowych kilka razy dziennie pod różnymi postaciami –  przykładową porcją może być: 1 kromka chleba (50g), ½ dużej bułki lub 1 mała (50g), ½ szklanki gotowanej kaszy lub ryżu (30g suchego produktu), 2/3 szklanki gotowanego makaronu (30g suchego produktu) czy 1 szklanka płatków zbożowych, np. kukurydzianych, żytnich (30g). 

Przepis na romantyczną kolację

Obchodzony 14 lutego Dzień Zakochanych to doskonały moment do okazania swoich uczuć bliskiej osobie. A nic tak nie buduje atmosfery i sprzyja wyznaniom jak romantyczna kolacja we dwoje, np. pyszne i pikantne danie makaronowe. Oto nasza propozycja. Smacznego! 

Makaron Lubella Spaghetti z ricottą

POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Spaghetti 1 opakowanie
ricotta 1 opakowanie
cebula 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
ostra papryczka chili 1 sztuka
świeże oregano albo tymianek do podania
pomidory krojone Łowicz 1 puszka
olej rzepakowy 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

DO DZIEŁA!    

1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

2. W międzyczasie…
Dodaj papryczkę chili, pomidory i gotuj ok. 15 minut. Cukinię pokrój w drobną kostkę i przesmaż bardzo szybko na mocno rozgrzanej patelni – maksymalnie 2-3 minuty. Dodaj sos pomidorowy i zagotuj.

3. To już prawie meta! 
Wymieszaj ugotowany makaron z sosem, w ostatniej chwili dodaj ricottę i rozłóż na talerze. Polej odrobiną oliwy extra virgin i udekoruj ziołami.

Brawo! Właśnie zrobiłeś przepyszne spaghetti. Skosztuj!

Artykuł przygotowany pod patronatem Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska”.

 

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: własne

Udostępnij

Tagi

Wczytuję komentarze...

Tragedia w Genui - przed problemami ostrzegał sam projektant mostu. Media ujawniły ważny raport

/ twitter.com/screenshot

  

39 lat temu projektant mostu w Genui Riccardo Morandi ostrzegał przed jego korozją z powodu wpływu morza i zatrucia środowiska. W ujawnionym raporcie pisał: "Wcześniej czy później, być może już za kilka lat, konieczne będzie usunięcie wszelkich śladów rdzy".

Pięć dni po wtorkowej katastrofie wiaduktu, w której zginęły 43 osoby, włoskie media przytoczyły dokument opracowany przez inżyniera Morandiego w 1979 roku, a więc 12 lat po tym, gdy zbudował gigantyczny most w stolicy Ligurii.

Architekt wskazywał w nim na konieczność zastosowania iniekcji z żywicy epoksydowej, by usunąć rdzę i zalecał następnie pokrycie powierzchni elastomerami o "bardzo wysokiej odporności chemicznej".

Wskazówki te zawarł w swoim opracowaniu pt. "Długoterminowe działania na wiaduktach poddanych ciężkiemu ruchowi, usytuowanych w bardzo trudnym środowisku".

Morandi położył nacisk na to, że konstrukcja poddana jest działaniu wiatru od morza, które znajduje się w odległości zaledwie kilometra od mostu oraz powietrza o wysokiej zawartości soli, które miesza się z dymem z kominów huty.

- Zewnętrzna powierzchnia struktury, przede wszystkim fragmentów zwróconych ku morzu, a zatem bezpośrednio atakowanych przez kwaśny dym z kominów, zaczyna ukazywać skutki działania zjawisk pochodzenia chemicznego

 - ostrzegł konstruktor wiaduktu, który zmarł w 1989 roku. Prawie 40 lat temu stwierdził on utratę odporności betonu na powierzchni.

W opracowanym raporcie Morandi napisał też o konieczności ochrony betonowej nawierzchni, by zwiększyć jej odporność chemiczną i mechaniczną.

Szef specjalnej komisji powołanej po katastrofie przez Ministerstwo Infrastruktury i Transportu Roberto Ferrazza powiedział po inspekcji w rejonie gruzowiska, że doprowadziła do niej prawdopodobnie "seria współistniejących przyczyn".

Źródło: PAP, niezalezna.pl

Udostępnij

Tagi

Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl