niezalezna.pl - strefa wolnego słowa
29 czerwca 2017

Bluszczyk kurdybanek – roślina lecznicza i staropolska przyprawa

Dodano: 19.06.2017 [22:23]
Bluszczyk kurdybanek – roślina lecznicza i staropolska przyprawa   - niezalezna.pl
foto: KENPEI; creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en
Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea L.), zwany też bluszczykiem ziemnym, kurdybankiem, kumdranem, kondratkiem, bluszczakiem i kocimordą – zależnie od regionu Polski. Jest rośliną powszechnie występującą na terenie całej Polski. Od wieków używany w zielarstwie, jest jednym z najstarszych ziół znanych na terenie Polski, ślady stosowania go odkryto podczas wykopalisk w Biskupinie.

Był jedną z najbardziej popularnych przypraw na staropolskich stołach, dodawano go do zup, sosów i mięs. Lecznicze właściwości kurdybanku docenił król Jan III Sobieski – zaopatrzył w niego swoje wojsko.

Roślina ma właściwości lecznicze wspomagające pracę naszego organizmu. Pomaga w leczeniu przewlekłych nieżytów dróg oddechowych, astmie, przy schorzeniach pęcherza i kamicy nerkowej. Ze względu na działanie ściągające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne zewnętrznie używany do przemywania ran i w chorobach skóry.

Skład – roślina zawiera niewielkie ilości olejku eterycznego, garbniki, cholinę, substancję goryczkową – glechominę, saponiny, żywice, sole mineralne.

Właściwości lecznicze:

– poprawia przemianę materii,

– oczyszcza organizm z toksyn,

– regeneruje nerki oraz wątrobę,

– korzystnie wpływa na pracę serca, 

– wspomaga pracę układu nerwowego, łagodzi stres i niepokój,

– wzmacnia układ odpornościowy,

– zwiększa liczbę białych krwinek, czyli leukocytów, które odpowiadają za ochronę organizmu przed wirusami i bakteriami.

Jak stosować roślinę:

– napar

łyżeczkę ziela zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Ma jasny, delikatny kolor i wspaniały aromat, można go spożywać wraz z syropem z mniszka lekarskiego

– przyprawa

pod koniec gotowania rosołu, zupy ziemniaczanej czy pomidorowej (lub innych zup) dodać 1 łyżeczkę suszonych lub surowych liści kurdybanka. Nadaje on potrawom delikatny, ziołowy smak. Można dodawać go do past, gotowanych warzyw, twarożków, sałatek.

Stosowanie ziół nie może zastąpić kuracji zalecanej przez lekarza.

 
Opinie użytkowników
Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | www.gazetapolska.pl | www.panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl