Graduał Wiślicki w opactwie tynieckim

Unsplash/pixabay.com/CC0 Public Domain

rz

Kontakt z autorem

Księgi graduałów to jeden z działów kodeksów liturgicznych zawierających teksty śpiewane w ciągu całego roku liturgicznego. Graduały polskie dzieli się najczęściej na zakonne i diecezjalne – w zależności od miejsca powstania. Najcenniejszym oraz najstarszym z zachowanych graduałów diecezjalnych jest Graduał Wiślicki.
 
Powstał on w 1300 roku w skryptorium katedry wawelskiej. W połowie XV wieku Jan Długosz prowadzący wówczas w Wiślicy edukację synów króla Kazimierza Jagiellończyka przeniósł go do miejscowej kolegiaty. Obecnie Graduał Wiślicki znajduje się w bibliotece Wyższego Seminarium Duchownego w Kielcach , gdzie trafił po dokonanej konserwacji pod koniec XX wieku.
 
Graduał Wiślicki obfituje w specyficzne polskie utwory ściśle związane z unikatowym polskim rytuałem katedry wawelskiej.

Serdecznie zapraszamy 17 czerwca (sobota) o godz. 20:30 na koncert „Graduał Wiślicki” w wykonaniu Stoltzer Ensemble  
 
Gościnnie: Robert Pożarski, Agnieszka Kowalczyk – Krzysiek, Łukasz Mazur

Koncert będzie transmitowany na żywo w kanale internetowym opactwa TYNIEC.TV


 
Miejsce: kościół Opactwa Benedyktynów w Tyńcu.
 
wstęp wolny
 
Organizacja: Fundacja Surge Propera
 
Dofinansowano ze Środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Źródło: kultura.benedyktyni.com

Udostępnij

Tagi
Wczytuję komentarze...
Najnowsze
Krzysztof Skowroński prezesem SDP

Krzysztof Skowroński prezesem SDP

Rozpoczęły się Góralskie Rekolekcje –…

Rozpoczęły się Góralskie Rekolekcje –…

Szturm na więzienie - odbito więźniów…

Szturm na więzienie - odbito więźniów…

Kara za blokowanie numerów alarmowych

Kara za blokowanie numerów alarmowych

Rzymskie restauracje zaprosiły ubogich na…

Rzymskie restauracje zaprosiły ubogich na…

Japonia głównym odbiorcą polskiego puchu z gęsi

/ ulleo

- Rocznie na japoński rynek trafia ponad 100 ton polskiego puchu z gęsi. Japonia jest największym jego odbiorcą. Polski puch jest najlepszy na świecie - zapewnił prezes Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi Andrzej Klonecki.

- Polski puch jest wyjątkowy, Japończycy powiedzieli mi w zaufaniu, że zrobili porównanie puchu gęsiego z całego świata i okazało się, że polski jest najlepszy, najbardziej sprężysty. Można go prać i nie traci swoich właściwości

- wyjaśnił Klonecki. Dodał, że w Japonii kołdra z polskiego puchu może kosztować nawet 20 tys. zł.

Ponadto polski puch jest śnieżno-biały, lżejszy niż inne i zapewnia lepszą izolację termiczną, a poza tym jest skubany ręcznie, co także wpływa na jego nadzwyczajne właściwości - zaznaczył szef Fundacji.

Jego zdaniem, nasz puch zawdzięcza swoje właściwości sposobowi chowu gęsi. W Polsce najwięcej hoduje się gęsi tzw. owsianej, czyli pochodzącej z Kołudy Wielkiej, gdzie powstał genotyp polskiej gęsi. Nazywa się ją "owsianą", bo karmiona jest owsem, który zawiera cenne mikroelementy. Gęsi przebywają na wolnym wybiegu, żyjąc bezstresowo, a to wpływa na ich upierzenie.

Według danych Ministerstwa Rolnictwa w ubiegłym roku do Japonii z Polski trafiło ok. 100 ton puchu na kwotę 9,6 mln euro, a w pierwszych trzech kwartałach tego roku - 72,5 tys. ton o wartości 6,9 mln euro. Ponadto jest on sprzedawany do wielu krajów na świecie, m.in. do Stanów Zjednoczonych, na Tajwan i do Niemiec.

Najważniejsze są jednak gęsi, to drób, którego mięso ma same zalety - przekonywał Klonecki. - Jest smaczne i ma dużą zawartość białka, większą niż inne gatunki mięsa, ponadto bardzo cenny jest tłuszcz z gęsi, który zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych - wyliczył. Przyznał jednak, że na razie jego spożycie w Polsce jest niewielkie.

Sytuacja się jednak zmienia - zapewnia prezes Fundacji:

- Do niedawna cała produkcja trafiała na niemieckie stoły, teraz już ponad 10 proc. wyhodowanych gęsi jest zjadane w kraju. Pomaga temu promocja, przez kilka lat prowadzona była pod hasłem "polska gęsina na świętego Marcina", co ma zachęcać do tego, by na Święto Niepodległości narodowym daniem była gęś.

Źródło: niezalezna.pl, PAP

Udostępnij

Tagi
Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl