niezalezna.pl - strefa wolnego słowa
22 czerwca 2017

Biała herbata – najmniej przetworzona z herbat

Dodano: 13.06.2017 [23:09]
Biała herbata – najmniej przetworzona z herbat  - niezalezna.pl
foto: Iateasquirrel
Biała herbata to królowa herbat, wywodzi się głównie z chińskiej prowincji Fujian. Z uwagi na stosunkowo wysoką cenę, która utrzymuje się do dzisiaj, była to herbata przeznaczona dla ludzi zamożnych. O jej wyjątkowości przesądza proces produkcji – zbiera się tylko najmłodsze pąki i listki z samej góry herbacianych gałązek. To właśnie dzięki nim napar z białej herbaty ma tak łagodny smak.

Jest ona najmniej przetworzoną postacią herbaty, dlatego zawiera więcej składników odżywczych niż herbata czarna lub zielona. Pąki i liście po zwiędnięciu są jedynie suszone. W zależności od oczekiwanego efektu oraz stanu wyjściowego liści wygrzewanie na słońcu trwa od 1 do 3 dni. Później leżakują w zamknięciu, następnie są delikatnie pakowane. Liście suszu białej herbaty mają delikatny, biały puch, dzięki czemu są przyjemne w dotyku.

Herbata ma smak bardziej delikatny i subtelny od herbat zielonych, czarnych czy czerwonych, zawiera też mniejszą od nich ilość teiny. Biała herbata ma najwięcej antyoksydantów – polifenoli (substancji chroniących ciało przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki) – spośród wszystkich herbat, jest ich w niej dwa razy więcej niż w herbacie zielonej.

W tradycyjnej medycynie chińskiej biała herbata była stosowana od wieków, jednak stosunkowo niedawno naukowcy odkryli jej lecznicze właściwości.

Herbata pita w umiarkowanych ilościach (nie więcej niż pięć kubków dziennie) korzystnie wpływa na serce i układ krwionośny.

Regularne picie herbaty wzmacnia kości i wspomaga leczenie zapalenia stawów oraz osteoporozy.

Biała herbata działa antybakteryjnie, wzmacnia odporność organizmu (zawiera dużo witaminy C), pozytywnie wpływa na zęby oraz dziąsła.

Jest skutecznym środkiem pielęgnacyjnym, pomaga zwiększyć odporność skóry na działanie promieni UV.

Biała herbata wspomaga leczenie stresu, zawarty w niej magnez pozytywnie wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego.


Najpopularniejszym rodzajem białej herbaty jest Pai Mu Tan, zwana też Bai Mu Dan lub Biała Peonia. W skład suszu Pai Mu Tan wchodzą zbierane wiosną najmłodsze liście z samej góry gałęzi oraz pąk, który znajduje się na samej górze. Te młode listki są jeszcze pokryte delikatnym, srebrnym puchem, co nadaje herbacie delikatny smak.

Parzenie białej herbaty

Dobrze jest odstawić wodę już po tzw. białym wrzeniu na początku gotowania. Optymalny kształt czajnika jest zbliżony do kuli (najlepiej trzyma ciepło). Najlepiej przed włożeniem liści herbaty ogrzać czajnik gorącą wodą i później wysuszyć. Do ciepłego, suchego czajnika włożyć liście herbaty. Następnie zalać ciepłą wodą, optymalna temperatura to 70–80 st. C. Istnieją dwie metody osiągnięcia pożądanej temperatury: pierwsza z nich to po prostu użycie odpowiedniego termometru, druga opiera się na spostrzeżeniu, że w temperaturze pokojowej wrząca woda po 3–4 min. ma 90 st. C, a po 12–14 min. jej temperatura spada do 75 st. C.

Wlewamy wodę cienkim strumieniem wzdłuż brzegów otworu czajnika, delikatnie poruszając strumień w prawą stronę. Pierwszą nalaną filiżankę napoju jeszcze przed spróbowaniem wlewamy na powrót do czajnika w celu wymieszania naparu, a następnie rozlewamy napar do małych porcelanowych filiżanek.

Biała herbata jest zwykle bardzo wydajna, można ją zaparzać kilka razy. Za każdym parzeniem uzyskujemy napar o innym aromacie i innych właściwościach. Pierwsze parzenie daje napar o intensywnym aromacie działający pobudzająco. Drugi napar jest bardziej delikatny, o mniej intensywnym aromacie, smaczniejszy i działa na organizm relaksująco (dlatego jest on znacznie bardziej ceniony niż ten z pierwszego parzenia). Czas parzenia wynosi 2–5 min. Przy kolejnych parzeniach można użyć wody o temperaturze 90–95 st C.
Opinie użytkowników
Regulamin Forum:
Na forum niezalezna.pl publikujemy opinie użytkowników naszego portalu. Wszystkie posty podlegają moderacji. Bezwzględnie usuwane będą wpisy zawierające groźby karalne i wszelkie prowokacje godzące w Niezależną. Nie publikujemy wpisów wulgarnych, zwalczamy trollowanie. Nie tolerujemy spamu i postów pisanych wyłącznie Caps – Lockami. Ze względu na ograniczoną do 1500 znaków długość komentarzy zastrzegamy sobie prawo do usuwania obszernych artykułów wklejanych w postach w sytuacji, kiedy można wykorzystać link. Wszelkie zastrzeżenia natury regulaminowej prosimy zgłaszać na: pocztę strażnika forum

Herbata jest wspanialym napojem. Uwielbiam darjeeling - ma smak winogron. Zielona - najlepsza na lato, czarna - rozgrzewa, wiec nie pijemy jej w upaly. Oczywiscie mowie o herbacie lisciastej - ta ma najlepszy smak i wartosci odzywcze. Najnowszym hitem w Europie i Ameryce jest matcha - sproszkowana zielona herbata. Znana na dalekim Wschodzie od tysiecy lat.

Wlasnie zamykam moj eshop - vigoliv.com i sprzedaje tanio. Swietna na lato, zreszta przez caly rok, z miodem - jako maseczka - odzywia i oczyszcza. Pijmy herbate :)

Odkrywam nowe herbaty. Wyłącznie liściaste, parzone i pite z fusami, a nie w czajniczkach. Żadnych granulatów, pachnideł, saszetek. Dobra herbata kosztuje, ale opłaca się wydać więcej złotych na raj w gębie.

Biała herbata jest lepsza od innych bo jest mniej szkodliwa od ,czarnych ,zielonych , czerwonych i wynalazków smakowych bo po prostu zawiera mniej tych wszystkich cudów typu teina i niby jakieś witaminy . Najlepiej pić czystą wodę i tyle w temacie.
Biochemia i prawdziwa nauka ,wiele lat badań i doświadczeń mówi że organizm ludzki przyswaja witaminy i minerały z pożywienia a nie z napojów. Cała reszta bzdur pochodzi z reklam i chciwości ,czyli chęci dorobienia się na czymkolwiek a najłatwiej zarobić na zdrowiu człowieka, braku wiedzy i naiwności ludzkiej.
Człowiek jest maszyną biochemiczną o nieubłaganych biochemicznych zasadach i żadna korporacja i chciwość koncernów farmaceutycznych i handlowych nie jest wstanie tego ulepszyć. Biochemia Harpera elementarz studentów medycyny się kłania . Co mądrzejsi i zdolnieśsi uczą się studiują i wykorzystują z premedytacją prawdziwą wiedzę do zarabiania na ludzkim zdrowiu bo wiedzą co mówić aby człowiek chorował bo na tym idzie świetnie zarobić.

Ja tam wolę kawę.
"wszystko co dobre jest niezdrowe, nielegalne albo powoduje tycie" :)

Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | www.gazetapolska.pl | www.panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl